Ru UKR
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!

What is CTP?

Що таке ОСЦПВ?

Уявіть: «Ланос» врізався в «BMW», і тепер, щоб оплатити ремонт, винуватцю доведеться розпрощатися зі своїм авто... Прикро, чи не так? Придбайте страховку ОСЦПВ, і ви ніколи не потрапите в подібну ситуацію!

ОСЦПВ (також автоцивілка) – це страховий поліс, який покриває витрати винуватця ДТП, іншими словами – компенсує завдані ним збитки. Таким чином, в разі аварії страхова компанія заплатить за ремонт автомобіля, що належить потерпілому водієві, а також – оплатить лікування всіх осіб, які в ньому знаходилися. Крім цього, гарантії поширюються на:

o  витрати на оформлення інвалідності (12-36 мінімальних зарплат в залежності від групи) або поховання та компенсацію близьким родичам загиблих (12 «мінімалок»);

o    моральний збиток;

o    реабілітацію та медикаменти (згідно з платіжними квитанціями, які надав хворий);

o    доходи, яких потерпілий не отримав в результаті втрати працездатності.

 Варто знати! Якщо ви в'їдете в нерухоме майно, наприклад – паркан, стовп, будинок або вітрину, то власник нерухомості теж отримає повне відшкодування збитків.

Навіщо потрібна страховка ОСЦПВ?

ОСЦПВ – це такий же важливий документ, як і права або технічний паспорт. Відповідно до Закону України автоцивілку повинні оформити всі власники автомобілів, зареєстрованих або ввезених в країну тимчасово. Обов'язкову страховку доведеться купити для таких транспортних засобів: легкове авто, вантажівка, моторолер, мотоцикл, автобус, мікроавтобус і причіп. Водієві, якого спіймають без автоцивілки, доведеться заплатити штраф у розмірі від 428 до 850 грн.

Варто знати! Без ОСЦПВ можуть їздити тільки інваліди війни, учасники бойових дій та інваліди 1 групи, які керують власним засобом (або люди, які керують ним в їхній присутності). В цьому випадку збиток потерпілим компенсує фонд МТСБУ.

Необхідність страхового поліса ОСЦПВ обумовлена ​​не тільки його обов'язковістю, але також і ще двома важливими причинами.

  1. Аварія – це завжди несподівані і неприємні витрати. Якщо одного разу ви «доженете» дорогий автомобіль, то за його ремонт доведеться заплатити значну суму. Так навіщо ж ризикувати? Страховка буде коштувати набагато дешевше!
  2. Якщо ви потрапите в аварію як постраждала сторона, то поліція перевірить наявність поліса ОСЦПВ як у винуватця, так і у вас. І якщо виявиться, що страховки немає, то доведеться платити штраф.

Чим ОСЦПВ відрізняється від КАСКО?

КАСКО і ОСЦПВ часто плутають, але насправді це зовсім різні страховки. Між ними є три важливі відмінності – ціна, ступінь обов'язковості і умови отримання компенсації.

  1. ОСЦПВ – це страхування цивільно-правової відповідальності водія. Купуючи такий поліс ви отримуєте гарантію, що в разі аварії компанія заплатить за ремонт пошкодженої вами машини. КАСКО – це страхування транспортного засобу. Це означає, що в разі пошкодження вашого власного авто (якщо сталася пожежа або вибух, в разі викрадення, аварії і т.д.) вам виплатять певну суму грошей.
  2. ОСЦПВ – це обов'язкова страховка для всіх власників транспорту, а ось КАСКО можна купити за бажанням.
  3. Вартість КАСКО компанії визначають самі, а ось ціна ОСЦПВ завжди формується на базі обов'язкового державного внеску (180 грн.). Страховик нарахує на базову суму ряд доплат, розмір яких залежатиме від розміра двигуна авто, місця реєстрації власника ТС, розміру франшизи, водійського стажу клієнта, терміну дії страхоспособу використання транспорту (комерційний чи особистий), кількості аварій на рахунку водія, наявності пільг (знижка до 50%) і періоду використання транспортного засобу.

Терміни страхування

Поліс можна оформити на термін від 15 діб до року. У більшості випадків ОСЦПВ купують саме на рік, а ось право на «коротку» страховку надається:

o    водіям транспортних засобів, які не були зареєстровані;

o    власникам тимчасово зареєстрованих авто;

o    водіям з реєстрацією на території інших держав на час перебування в Україні.

Автовласники, які використовують машину для перевезення пасажирів або товарів, можуть купити поліс тільки на термін, поки буде дійсним їхній попередній технічний огляд.

Увага! Страховка діє до 24:00 зазначеної в полісі дати.

Відшкодування збитків за полісом ОСЦПВ

Для отримання виплати по обов'язковому полісу доведеться пред'явити такі документи:

o    фото з місця ДТП;

o    договір страхування;

o    копія паспорта та ідентифікаційний код;

o    техпаспорт;

o   посвідчення водія або тимчасовий дозвіл на право керування особи, яка перебувала за кермом авто;

o    адміністративний протокол або довідка Національної поліції з місця події;

o європротокол, заповнений відповідно до правил (якщо ДТП було оформлено без співробітників поліції).

Список документів для постраждалої сторони надасть фахівець вашої страхової компанії.

Оцінка збитку

Страховик надасть контакти партнерських СТО, а потім визначить вартість ремонту за спеціальними таблицями, де вказані ціни за деталі і розцінки на послуги фахівців. Точно так же – відповідно до таблиці, відбувається оцінка компенсації за лікування.

Засоби постраждалим виплатить або компанія винуватця, або їхня власна компанія (якщо було укладено договір про пряме врегулювання).

Варто пам'ятати! Якщо виявиться, що сума збитку менша, ніж певна фіксована сума (франшиза), зазначена в договорі, наприклад, 2,6 тисяч гривень, то водієві доведеться розплатитися з потерпілим самостійно.

Ліміти і умови виплат

У 2019 були встановлені такі ліміти страхових виплат на одного потерпілого:

o    260 тисяч грн. за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю;

o    130 тисяч грн. – матеріальна шкода.

Якщо сума збитку, нанесеного майну потерпілого, буде більшою, ніж це передбачено лімітом, то винуватцю доведеться виплатити різницю самостійно.

Важлива інформація! У 2020 ліміти залишалися колишніми, але надалі очікується істотне їх підвищення.

Як збільшити ліміт

Занесло на узбіччя під час зливи, не розгледів перешкоду і в'їхав в обмежувальний стовп, ухилявся від порушника дорожніх правил і зачепив сусіднє авто – дорожна неприємність може трапитися з кожним. А що, якщо через чергову випадковість ви вріжетеся в бампер дуже дорогого авто, і виявиться, що страховий ліміт не покриває і п'ятої частини збитку?

Щоб уникнути такої ситуації, варто оформити страховку на більшу суму. За невелику доплату ви можете збільшити ліміт до 1 млн. грн.

Нестрахові випадки

Деякі водії не розуміють, чому страхові компанії виплачують гроші не завжди. Річ у тім, що при ДТП може наступити так званий «нестраховий випадок». Якщо ви не хочете потрапити в подібну ситуацію, то заздалегідь дізнайтеся чого не варто робити, щоб не втратити шанс на отримання коштів. Отже, ОСЦПВ не діє, якщо:

o водій перебував у стані сп'яніння (алкогольного чи іншого) або відмовився від проходження тесту на ступінь сп'яніння;

o    винуватець не мав при собі посвідчення водія (або воно не відповідало категорії);

o    клієнт компанії самовільно залишив місце ДТП;

o    аварія сталася через те, що стан машини не відповідав існуючим нормам;

o    винуватець не повідомив компанії про аварію в термін, встановлений законом;

o    страховий випадок настав у період, не передбачений полісом.

Гроші також не заплатять за умови, що страховка була оформлена на пільговика, а скористатися нею намагається інша людина. Втім, варто пам’ятати, що загалом страховка є універсальною і оформлюється не на людину, а на авто.

Оформити страховку не складно! Вам потрібно всього лише звернутися в страховку комапнію офлайн чи онлайн, оформити страховку та занести у свій список контактів номер безкоштовної гарячої лінії СК. Станьте клієнтом СК «ONE Click», і вам більше ніколи не доведеться нервувати на дорозі!

Що буде, якщо не я не застрахую авто?

Водій, який не купить страховку, виплатить штраф у розмірі 428 грн. Якщо він стане винуватцем аварії, то за рішенням суду йому доведеться компенсувати збитки, завдані потерпілим. У списку витрат можуть бути такі пункти: ремонт авто і компенсація за зниження його ринкової вартості, лікування і реабілітації постраждалих, відшкодування шкоди родичам загиблих, оплата похорону та інвалідності, а також компенсація доходів, яких хворі не отримали через втрату працездатності і ін.

Де діє ОСЦПВ?

ОСЦПВ діє на території України. Якщо ви плануєте поїхати на авто за кордон, то потрібно оформити міжнародну страховку «Зелена карта».

Чи можна вибрати автосервіс самостійно?

Якщо ви хочете отримати виплату на оплату послуг СТО, то це не можливо. Водій може вибрати СТО зі списку партнерів страховика. Якщо ж ви бажаєте отримати оплату готівкою, то зможете обрати будь-яке СТО.

Що робити при ДТП?

У разі аварії необхідно ввімкнути аварійку, оглянути місце події і надати допомогу постраждалим, а також  зателефонувати в call-центр страхової компанії і викликати поліцію. Надайте потерпілим інформацію про свою страхову компанію і попередьте їх, що збитки має оцінити експерт СК. Протягом 3 днів після ДТП слід з'явитися в офіс фірми і написати заяву на виплату. При цьому вам знадобляться такі документи: водійське посвідчення, договір ОСЦПВ, документи на ТЗ, свідоцтво про реєстрацію машини та довідка від патрульної служби, яка зареєструвала ДТП. Гроші виплатять протягом 90 днів після того, як буде зібрано повний пакет документів або СК отримає рішення суду (в особливих випадках).

All articles:

Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick 2024.4.10 Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick 2023.11.2 Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick 2023.9.25 Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.8.28 Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick 2023.8.21 Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick 2023.7.27 Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.16 Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.4 Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick 2023.4.20 Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK 2023.3.27 Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick 2023.2.27 Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick 2023.2.21 Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick
0731709810