Ru UKR
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!

Що таке франшиза ОСЦПВ

Головне завдання автострахування — допомогти покрити збитки в разі ДТП. Водночас, в одних страхових компаніях поліс обійдеться дорожче, а в інших вам запропонують заплатити за нього меншу суму. Як заощадити на страхуванні та чому передбачена франшиза ОСЦПВ? Покажемо на прикладі.

Для чого потрібна франшиза

Ця опція в договорі страхування дозволяє водіям за незначного пошкодження автомобіля врегулювати все на місці та не звертатися в страхову компанію, зокрема отримати відшкодування франшизи з ОСЦПВ винуватця ДТП.

Франшизою називають суму, яку винуватець компенсує потерпілому самостійно. Якщо величина збитку перевищує франшизу, зазначену в полісі, то СК робить виплату, але віднімає з неї розмір франшизи.

У страхувальників існує помилкова думка, що франшиза — спосіб страховика обдурити клієнта. Однак розмір франшизи залежить від вашого рішення.

У ОСЦПВ франшиза потрібна, для:

  • дисциплінування водія на дорозі;
  • економії грошей страхувальника, адже поліс із нульовою франшизою завжди найдорожчий.
  • розділити відповідальність з клієнтом.

Ви впевнені в собі та розумієте, що ймовірність ДТП з вашої вини мінімальна? Тоді навіщо платити дорожче? Виберіть на сайті One Click максимальний розмір франшизи в 2500 грн і заплатите за поліс відчутно менше.

Наприклад, за розрахунками СК у результаті шкоди, заподіяної вашому авто під час ДТП (тобто винуватець не ви), виплата складе 50 000 грн в чистому вигляді (за вирахуванням податків). Поліс ОСЦПВ винуватець купував із франшизою, скажімо, в 1 500 грн. Відповідно, СК винуватця на ваш банківський рахунок, вказаний у заяві про отримання відшкодування, перерахує 50 000 – 1500 = 48 500 грн. А франшизу відшкодує сам винуватець.

Водночас, якщо ви винуватець ДТП і всього лише злегка подряпали крило недорогої іномарки, цілком імовірно, що 2 500 грн або навіть менше буде достатньо, щоб це виправити. В такому випадку простіше на місці домовитися з потерпілим про компенсацію, заплатити йому обумовлену суму та роз'їхатися протягом 10-15 хвилин.

Таким чином, франшиза — лише спосіб розділити відповідальність між СК і клієнтом.

Уточнимо, що франшиза поширюється тільки на шкоду, заподіяну майну. Якщо ідеться про здоров'я та життя постраждалої сторони, ця опція не працює. 

Як розрахувати суму франшизи

Згідно із законом про ОСЦПВ (стаття 12), франшиза не може перевищувати 2% від страхової суми, в межах якої буде відшкодовано збиток, нанесений майну потерпілої сторони.

На сайті One Click ви можете придбати поліс автоцивілки з франшизою від 500 до 2 500 грн. Обираючи розмір франшизи під час оформлення поліса ОСЦПВ, ви побачите, наскільки зміниться його ціна. В цьому випадку сума франшизи буде представлена в грошовому вираженні, вона є фіксованою та розмір збитку на неї не впливає.

Інший тип, який зустрічається в українському страхуванні, — франшиза в процентному відношенні. І ось тут є пряма залежність величини неоплачуваного СК збитку та страхової суми. Найчастіше таку франшизу застосовують у договорах КАСКО та страхування нерухомості. Зокрема, під час розрахунку збитку СК вираховує з виплати відсоток від вартості авто або квартири.

Види франшизи

Якщо ви активно користуєтеся послугами СК, то в страхових продуктах могли зустрічати кілька типів франшизи. Давайте розглянемо їх докладніше.

Умовна

Умовну франшизу СК прописує в договорі страхування у вигляді суми, яку страхувальник зобов'язується відшкодувати самостійно. Головна особливість умовної франшизи — коли збиток більше неї, СК покриває його повністю.

Безумовна

Також її називають від’ємною, оскільки принцип такий — суму страхової виплати СК зменшує на величину зазначеної в полісі франшизи. Наприклад, безумовна франшиза є в продуктах One Click «Автоцивілка» (її розмір ви обираєте самі).

У будь-якому випадку, франшизу, якщо вона передбачена договором страхування, сплачує винуватець страхового випадку, причому в будь-який час, хоч на місці ДТП. До виплати СК це відношення не має.

Якщо ж збиток незначний і ви домовляєтеся з винуватцем на місці, обов'язково забезпечте собі наявність підтвердження, що людина визнала провину та заплатить вам обумовлену суму. Зазвичай у такому випадку з винуватця беруть розписку, особливо, якщо він не готовий віддати вам гроші відразу. Це підтвердження може знадобитися і для суду, адже не завжди люди керуються законом і виконують свої зобов'язання добровільно. І в такому випадку вам доведеться говорити з адвокатом про те, як повернути франшизу по ОСЦПВ.

У яких видах страхування є франшиза

Франшиза є в кожному договорі страхування. Який саме її розмір буде вказано в полісі, вирішуєте саме ви: нуль або ж певна сума. Щоб визначитися з цим, співставте кілька параметрів:

  • скільки ви готові заплатити самостійно як винуватець;
  • вартість страхового договору з певною сумою франшизи і з нульовою;
  • наскільки ймовірно, на вашу думку, що станеться страховий випадок.

ОСЦПВ з нульовою франшизою

Якщо ви акуратно водите і стаж безаварійної їзди великий, на сайті One Click можна купити ОСЦПВ із максимальною франшизою (2 500 грн), щоб зменшити вартість поліса. Однак коли ви як водій не настільки в собі впевнені, виберіть варіант автоцивілки з мінімальною франшизою (500 грн), тоді практично всю суму нанесеного збитку виплатить СК.

FAQ

Що таке нульова франшиза при страхуванні авто?

Коли в договорі страхування вказано, що розмір франшизи дорівнює нулю, страхова компанія виплачує всю суму, в яку оцінила як збиток майна. Відповідно, страхувальник не несе додаткових фінансових витрат.

Що буде якщо не платити франшизу?

Якщо ви відмовитеся виплачувати потерпілому суму, закладену в договорі як франшиза, він має право звернутися до суду. І позитивне судове рішення стане інструментом, за допомогою якого вас у примусовому порядку змусять заплатити ці гроші.

Що таке страховка без франшизи?

Усі договори страхування в Україні передбачають наявність франшизи, але її розмір може бути різний. Якщо ви не хочете розділяти з СК відповідальність і готові заплатити за поліс максимальну суму, виберіть нульову франшизу. Тоді страхова компанія самостійно буде виплачує страхове відшкодування.

Як франшиза впливає на вартість страховки?

Якщо ви хочете зменшити вартість страхування, можна купити максимальну франшизу. Чим більше франшиза — тим дешевше поліс.

All articles:

Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick 2023.11.2 Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick 2023.9.25 Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.8.28 Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick 2023.8.21 Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick 2023.7.27 Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.16 Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.4 Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick 2023.4.20 Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK 2023.3.27 Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick 2023.2.27 Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick 2023.2.21 Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick Чи потрібна туристична страховка до Польщі по безвізу | Блог Oneclick 2023.2.15 Чи потрібна туристична страховка до Польщі по безвізу | Блог Oneclick
0731709810