Ru UKR
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!

На який термін можна оформити ОСЦПВ

Період дії свого поліса автоцивілки водій повинен обов’язково контролювати. Чому це так важливо? Тому що напередодні закінчення терміну, зазначеного в договорі страхування, варто потурбуватися про укладення нового, щоб не отримати штраф. 

Терміни страхування ОСЦПВ

Розбираємося, на який мінімальний термін можна оформити ОСАГО в Україні, а також в інших нюансах, пов’язаних із періодом дії автоцивілки. 

Який мінімальний термін оформлення ОСАГО

Щоб дізнатися мінімальний термін дії поліса ОСЦПВ, орієнтуйтеся на положення закону про автоцивілку. Зокрема, цей документ встановлює, що більшість водіїв повинні укладати договір страхування терміном на один рік. Однак є випадки, коли власник ТЗ може застрахуватися по ОСЦПВ на мінімальний період — 15 днів. Про це говоримо далі. 

Хто може оформити ОСАГО менше, ніж на рік

Законодавчо передбачено винятки, які встановлюють особливі умови дії автоцивілки. Зокрема, на нестандартний термін страховий поліс можуть купувати водії:

  1.     На 15 і більше днів і водночас менш, ніж на рік, можна страхувати ТЗ, які перебувають у процесі реєстрації. Однак такий поліс ОСЦПВ буде діяти тільки до отримання документів, що підтверджують постійну реєстрацію.
  2.     Якщо ТЗ на момент придбання поліса ОСЦПВ зареєстроване тільки на певний термін. Аналогічно до попереднього пункту договір страхування потрібен лише до моменту отримання постійної реєстрації.
  3.     Коли для авто або іншого транспортного засобу місцем постійної реєстрації є не Україна. В цьому випадку у водія є право поліс ОСЦПВ придбати на період перебування на українській території.

Також можна застрахувати ТЗ тільки на період, коли ви його використовуєте для участі в дорожньому русі. Тоді термін укладення поліса ОСЦПВ буде один рік, але період, коли він покриває страховий випадок, виявиться трохи менше.

Наприклад, ви плануєте водити авто з січня до травня, потім залишите його в гаражі, оскільки їдете на літній період в іншу країну без свого ТЗ. Повернувшись у вересні, знову сядете за кермо. В такому випадку три місяці (червень—серпень) ваша страховка не знадобиться. Ось цей період і можна виключити зі страхування. Звернемо увагу, якщо плани змінилися і ви все ж будете водити влітку, то в разі ДТП у літні місяці на страхову виплату претендувати не зможете. Подібне «вимикання» страховки можливо на період не більше шести місяців. Але перш ніж вдаватися до подібних заходів, візьміть до уваги, що зменшити вартість поліса суттєво не вийде — за таких умов діє спеціальний коефіцієнт, і він збільшує ціну одного страхового дня.

Як дізнатися коли закінчується страховка

Завдяки тому, що дані про укладені договори з автоцивілки страхові компанії передають до Центральної бази даних МТСБУ, перевірка терміну дії ОСЦПВ можлива в будь-який час. Для цього потрібен смартфон, планшет або ПК, а також доступ до інтернету. Зайшовши в ЦБД, можете подивитися терміни дії поліса.

Якщо ви укладали електронний договір страхування, скоріш за все, СК висилала на зазначену пошту або ж в месенджер його копію. Там також вказана дата закінчення дії поліса, тому радимо зберігати цей документ так, щоб до нього завжди був доступ (у хмарному сховище або прямо на мобільному пристрої). Уточнимо, що новий поліс ОСЦПВ потрібно оформляти з дати, яка буде наступною за вказаною в чинному полісі. Наприклад, ваш договір страхування укладено на період з 28.04.2020 до 27.04.2021 р. У такому випадку, якщо ви вчасно придбаєте нову автоцивілку, то датою початку нового поліса треба зазначити 28.04.2021 р.

Крім того, є ще один варіант перевірки — зв’язатися з менеджером страхової компанії, де ви страхувалися, і уточнити потрібну інформацію.

Наша СК обов’язково заздалегідь нагадує страхувальникам про те, що договір по ОСЦПВ скоро закінчується, щоб клієнти не пропустили строк. І тим, хто застрахований у нас, не потрібно турбуватися про період дії поліса. Ми робимо це за вас!

Як дізнатися, коли закінчується паперова страховка на авто?

Як уже було зазначено вище, перевірити дату, в яку у вас закінчується договір страхування ОСЦПВ, можна онлайн. Якщо ж купували поліс у паперовому вигляді, тоді він обов’язково повинен бути з водієм авто, відповідно, термін закінчення страховки є можливість подивитися і в ньому. Також ви можете звернутися до свого менеджера в СК і поцікавитися, коли закінчується термін дії автоцивілки.

Окремо відзначимо, що страхова компанія, яка турбується про свого клієнта і хоче встановити з ним довгострокові ділові відносини, обов’язково нагадає про закінчення дії ОСЦПВ. Найчастіше це відбувається за тиждень до кінцевої дати.

FAQ

Скільки діє ОСЦПВ після закінчення терміну?

Дія автоцивілки закінчується в дату, зазначену в договорі страхування. Після цього поліс вже недійсний. Тому радимо купувати новий ОСЦПВ вчасно, щоб уникнути штрафу.

Чи можна їздити після закінчення ОСЦПВ?

Продовжувати їздити на ТЗ після закінчення дії договору страхування ОСЦПВ можна, але пам’ятайте, що за таких обставин ви порушуєте закон. І якщо вас зупинить поліцейський, то під час перевірки документів випише штраф у розмірі 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 грн станом на 2021 рік).

Коли починає діяти страховка?

Договір страхування ОСЦПВ починає діяти одразу після того, як ви його оплатили. Зверніть увагу, що в полісі автоцивілки вказані не тільки день, місяць і рік придбання, а й точний час (хвилини, година).

Як перевірити страховку на авто?

Страховик передає дані про страхувальника в ЦБД МТСБУ, значить дію поліса ОСЦПВ можна перевірити онлайн. Для цього необхідно вказати серію і номер договору страхування або номер ТЗ на сайті МТСБУ.

All articles:

Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick 2024.4.10 Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick 2023.11.2 Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick 2023.9.25 Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.8.28 Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick 2023.8.21 Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick 2023.7.27 Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.16 Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.4 Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick 2023.4.20 Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK 2023.3.27 Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick 2023.2.27 Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick 2023.2.21 Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick
0731709810