Ru UKR
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!
Save up to 40% on insurance with OneClick!

Що таке автострахування

Страхування автомобіля — обов’язкова умова, за якої водій може спокійно ставати учасником дорожнього руху як на території України, так і за її межами. Діючий договір з автострахування, якщо говорити про ОСЦПВ, не тільки позбавляє від штрафу, а й покриває витрати в разі ДТП. Також у водіїв є можливість додатково застрахувати автомобіль і свою громадянську відповідальність. Розглянемо докладніше обов’язкові та добровільні програми.

Види страхування авто

Страхові компанії в Україні пропонують ряд програм, які передбачають виплату страхового відшкодування в разі заподіяної шкоди транспортному засобу та/або здоров’ю та життю. Щоб було простіше визначити, який поліс страхування потрібен саме вам, приділимо увагу загальним поняттям.

Страхування автоцивільної відповідальності

Таке страхування буває:

  • обов'язковим — регламентовано законом про ОСЦПВ;
  • добровільним — програми страхування розробляють самі страхові компанії (КАСКО, ДСЦПВ тощо).

У договорі страхування автоцивільної відповідальності перераховані випадки, які стають підставою для виплати страхового відшкодування. Якщо відбувається один з них, наприклад завдано збитків чужому автомобілю, тоді за наявності ОСЦПВ і ДСЦПВ виплата покриє більшу суму, а значить позбавить вас від додаткових фінансових витрат.

Страхування водіїв і пасажирів від нещасного випадку

Договір страхування, який передбачає відшкодування в разі нещасного випадку. Такий поліс покриває збиток, якщо заподіяна шкода життю, здоров’ю водія та/або пасажирів під час ДТП. Головна умова — ТЗ, в якому вони пересувалися, має бути застрахований за ОСЦПВ.

Ліміт страхового відшкодування в цьому випадку СК встановлює самостійно, як і умови виплати. Наприклад, страхова сума може бути загальною для водія та пасажирів або ж вказана для кожного окремо.

Від викрадення

Існує кілька страхових продуктів, що дозволяють застрахувати автомобіль від викрадення. Основним у цьому випадку є договір КАСКО, де в переліку страхових випадків зазначене зокрема викрадення.

Якщо у власника авто є цей страховий договір, у разі викрадення він може розраховувати на виплату відшкодування. Звернемо увагу, для ОСЦПВ такий випадок страховим не є, значить збиток покритий не буде.

Отже, ми коротко описали варіанти, які страхові компанії пропонують своїм клієнтам. Тепер детально розберемося, в чому відмінність обов’язкових і добровільних видів.

Обов’язкове страхування

У законі про автоцивілку зазначено, що обов’язкове страхування авто повинно бути в двох випадках: для участі в дорожньому русі на території України (ОСЦПВ) і в разі виїзду на ТЗ за межі країни («Зелена карта»).

ОСЦПВ

Передбачає, що ви страхуєте свою відповідальність за шкоду, завдану майну, здоров’ю та життю в разі ДТП. Автоцивілка (друга, народна, назва ОСЦПВ) необхідна всім водіям, крім пільгових категорій. Такий договір страхування в більшості випадків оформляють на рік, причому не тільки для автомобіля, а для всіх ТЗ, що підлягають обов’язковій реєстрації.

ОСЦПВ покриває збитки, завдані потерпілій стороні під час дорожньої аварії. Також передбачає можливість отримати страхову виплату, якщо в ДТП винні обидва водії або коли в одного з учасників аварії немає чинного поліса автоцивілки (в цьому випадку виплачує не СК, а МТСБУ). 

Зелена карта

Міжнародне обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, яке вам знадобиться, коли перетинаєте кордон України на своєму авто (зокрема з причепом або напівпричепом), на мотоциклі, вантажному автомобілі, автобусі.

Цей поліс страхування визнаний у понад 40 країнах, включно з європейськими, РФ, Молдовою, Білоруссю, Азербайджаном, Туреччиною тощо. Страхування покриває збитки, завдані майну третіх осіб, їхньому здоров’ю та життю під час ДТП. Термін, на який можна застрахуватися, — від 15 днів до 12 місяців.

З березня 2021 року в Україні МТСБУ ввело єдиний страховий платіж за «Зелену карту». Тепер вартість такої страховки залежить від періоду дії поліса та виду ТЗ. Максимально можлива сума страхового відшкодування за «Зеленою картою» буде залежати від країни, де ви плануєте пересуватися на своєму автомобілі.

Відповідні таблиці розміщені на сайті МТСБУ: розділ «Для споживачів» підрозділ «Міжнародне страхування “Зелена карта”», а далі дивіться «Скільки коштує страховий сертифікат “Зелена карта”» і «Ліміти відповідальності в країнах-членах міжнародної системи “Зелена карта“».

Добровільне страхування

Програми страхування, які за законодавством України не є обов’язковими. Такі договори дозволяють відшкодувати більшу суму збитку, а також можуть включати ширший перелік страхових випадків і поодинокі ситуації, за якими ви хочете застрахуватися.

ДСЦПВ

Добровільне страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, яке водії часто купують, щоб збільшити ліміт страхового відшкодування за ОСЦПВ (обов'язковим страхуванням).

У компанії One Click цей вид страхування називається «Автоцивілка Плюс» і покриває відповідальність за шкоду майну, заподіяну в разі ДТП:

  • пошкодження ТЗ;
  • фізичне знищення ТЗ;
  • пошкодження та/або фізичне знищення дороги, дорожніх споруд та інших матеріальних цінностей.

Також у компанії One Click ви можете укласти договір страхування «Доктор ОСЦПВ», якщо хочете отримати додаткову виплату за шкоду, пов’язану з власним здоров’ям. Це — комплексне особисте страхування за двома програмами:

  • «Медицина» — добровільне медичне страхування (безперервне страхування здоров’я), поширюється на того, хто вказаний у полісі, коли ця людина веде ТЗ, їде як пасажир або коли є пішоходом;
  • «Виплата по здоров’ю» — добровільне страхування здоров’я на випадок хвороби, діє для пасажирів ТЗ та інших учасників ДТП, які в результаті дорожньої аварії отримали збиток здоров’ю або для яких наступила смерть.

КАСКО

Якщо ви хочете застрахувати авто від всіляких неприємних ситуацій, зверніть увагу на повне КАСКО. Уклавши такий договір страхування, можна не переживати з приводу пограбування ТЗ, викрадення, ремонту в разі ДТП й інших непередбачених ситуацій. Водночас, з огляду на розмір відшкодування збитку, цей вид автострахування є одним з найдорожчих. Тому СК пропонують клієнтам КАСКО, але на окремі страхові випадки.

«КАСКО Міні» від компанії One Click

Ця програма страхування передбачає один страховий випадок — пошкодження авто в результаті ДТП з вини власника такого поліса за участю не менше двох авто, і при цьому встановлений винуватець.

Класифікація та ліміти виплат

Зрозуміти, яку виплату ви отримаєте в разі страхового випадка, допоможе порівняльна таблиця, складена зокрема на основі продуктів One Click: 

Вид страхування

Обов’язкове чи

добровільне

Ліміт виплати за шкоду майну, грн

Ліміт виплати за шкоду здоров’ю/життю, грн

ОСЦПВ

Обов’язково

130 000*

260 000*

«Зелена карта»

Обов’язково

Залежить від країни, де сталося ДТП. Таблиця лімітів зазначена на сайті МТСБУ.

ДСЦПВ (договір «Автоцивілка Плюс» — One Click)

Добровільно

Від 100 тис. до 1 млн на ваш вибір.

Не передбачено договором страхування.

«Доктор ОСЦПВ» (у One Click)

Добровільно

Не передбачено договором страхування.

На швидку допомогу — 10 000.

На стаціонар — 20 000.

Оперативне втручання під час невідкладної госпіталізації в разі ДТП — 5 000 на 1 особу (загалом може бути покритий збиток для 4 осіб).

«КАСКО Міні» (у One Click)

Добровільно

130 000

Не передбачено договором страхування..

* Станом на травень 2021 р.

Якщо ви розбираєтеся в цих нюансах, буде простіше визначити, який страховий поліс купувати. Цілком ймовірно, що крім обов’язкового страхування, задумаєтеся і про добровільне договорі, тим більше, коли учасників дорожнього руху, особливо в мегаполісах, стає все більше, як і неприємних ситуацій на дорогах.

Як правильно провести страховку автомобіля?

Щоб застрахувати авто, перш за все, виберіть СК, якій довіряєте. Допоможуть у цьому дані МТСБУ: на сайті бюро є перелік компаній, що входять у цю організацію (розділ «Споживачам»/«Список СК-членів МТСБУ»). Таке членство говорить про те, що страховик законно продає поліси ОСЦПВ. Чому це важливо? Обов’язковим страхуванням автомобілів в Україні можуть займатися не всі СК. І перевірка такого параметра допоможе вам уникнути придбання підробленої автоцивілки.

Інші критерії, на які варто звернути увагу, обираючи страховика:

  • історія та період роботи на українському ринку;
  • суми виплат за останній звітний період (найкраще дивитися за рік);
  • наявність ліцензій на страхову діяльність;
  • опублікована публічна інформація.

Усе це повинно бути на сайті СК у відкритому доступі. Наприклад, у One Click можна детально ознайомитися з такими даними в розділі «Про компанію».

Наступний етап у страхуванні автомобіля — вибір виду страхування: тільки обов’язковий або ж обов’язковий і добровільний. Причому, з введенням в Україні електронних полісів страхування ви можете укласти договір, не виходячи з дому, офісу, авто.

Нагадаємо, що e-ОСЦПВ та інші договори прирівняні до паперового полісу, тому ви нічим не ризикуєте, віддавши перевагу онлайн-страхуванню. Крім того, на сайті One Click є віртуальний консультант, завдяки чому компанія забезпечує присутність менеджера у віддаленому форматі.

Після того, як ви визначилися з видом страхового договору, його необхідно сплатити. Фактично, з моменту проведення оплати страховий договір (обов’язковий і добровільний) починає діяти, а значить ваше авто вже застраховано.

FAQ

Що буде, якщо не страхувати авто?

Якщо ви є учасником дорожнього руху та не застрахували свій автомобіль, як мінімум вам загрожує штраф у розмірі 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 425 грн. У разі вашої провини в ДТП, відсутність страхового поліса обійдеться значно дорожче — вам доведеться самостійно покривати збитки і знову ж сплатити штраф.

Як діє КАСКО?

Це — добровільний вид страхування, який передбачає страхове відшкодування в разі шкоди, завданої вашому ТЗ. Ідеться не тільки про ремонт після ДТП, а й про інші непередбачені ситуації, наприклад викрадення, різні механічні пошкодження, пограбування ТЗ тощо.

Якщо ваш випадок потрапляє в перелік страхових, компанія виплатить вам зазначену в договорі КАСКО суму за мінусом франшизи (якщо вона була позначена в договорі страхування).

Як вибрати страховку для авто?

Обираючи програму страхування для автомобіля, зважайте на законодавство України, міжнародні правила та свої потреби. Щонайменше вам знадобиться автоцивілка (оптимально з розширеним лімітом) і медична допомога в ДТП. Також радимо вибирати програми страхування з прямим врегулюванням страхового випадку, щоб захистити своє авто і нерви, якщо винні не ви.

Підбираючи тип страховки, орієнтуйтеся на вік авто:

  • до 10 років — можна розглядати КАСКО;
  • старше 10 років — можна придбати аналогічні, які будуть дешевше, але і з меншим покриттям ризиків і лімітів. 

Яка страховка потрібна для машини?

Якщо ви плануєте їздити в межах України, тоді знадобиться ОСЦПВ.

Коли йдеться про перетин кордону на автомобілі, обов’язково необхідно придбати міжнародний поліс «Зелена карта». Зверніть увагу, що він діє в понад 40 країнах (повний перелік зазначено на сайті МТСБУ).

Також, щоб збільшити суму страхової виплати, можна укласти страховий договір за однією з добровільних програм, розрахованих на покриття збитків як за пошкоджене майно, так і якщо завдано шкоди здоров’ю, життю. 

Для чого потрібно автострахування?

Страхування автомобіля необхідне, щоб ви могли виконати свої зобов’язання, якщо сталася дорожня аварія. Звернемо увагу, що законодавство регламентує випадки, які є страховими під час ДТП на території України, а також описує те, як СК розраховує страхове відшкодування за шкоду, заподіяну майну та/або здоров’ю, життю.

Якщо водій і автомобіль не застраховані, по-перше, це — порушення закону, по-друге, значне фінансове навантаження, до якого готові далеко не всі. Тому радимо вчасно укласти обов’язковий договір ОСЦПВ і розглянути переваги додаткових програм страхування.

All articles:

Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick 2024.4.10 Як правильно оформити Зелену Карту в Україні? | Блог Oneclick Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick 2023.11.2 Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick 2023.9.25 Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.8.28 Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick 2023.8.21 Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick 2023.7.27 Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.16 Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.4 Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick 2023.4.20 Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK 2023.3.27 Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick 2023.2.27 Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick 2023.2.21 Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick
0731709810