Eng Рус
Заощаджуй до 40% на страхуванні з OneClick!
Заощаджуй до 40% на страхуванні з OneClick!
Заощаджуй до 40% на страхуванні з OneClick!
Заощаджуй до 40% на страхуванні з OneClick!

Для чого потрібна страховка автомобіля?

Усі автолюбителі прекрасно знають аксіому — автомобільна страховка обов'язкова і необхідна. Але навіщо вона насправді потрібна? Відповідь полягає в декількох причинах:

 

  1. Матеріальний захист від непередбачуваних подій і ДТП, де власник транспортного засобу став жертвою обставин;
  2. Захист від винуватців ДТП, які не мають страхового поліса на авто (при наявності прямого врегулювання, страхова компанія потерпілого виплачує йому ж компенсацію за збиток);
  3. Відшкодування збитків за викрадення, псування або навіть повне знищення майна (при наявності повного КАСКО, про яке ми розповімо пізніше).

 

Осмисливши всі переваги автострахування, відмовитися від нього буде щонайменше поганим рішенням, адже невеликий страховий внесок дійсно зможе вберегти Ваш гаманець від непередбачуваних витрат (які, до речі, можуть навіть перевищувати вартість Вашого авто). Якщо рішення про оформлення поліса прийнято, то варто перейти до наступного важливого етапу — вибору самої автоцивілки.

 

Види автострахування

 

Страховий ринок сьогодні готовий запропонувати кілька видів полісів, причому наявність одних є обов'язковим згідно із законодавством, а інших — добровільним. В кожному окремому випадку наявний страховий поліс покликаний компенсувати збитки, завдані тим, хто мимоволі став учасником дорожньо-транспортної пригоди. Розберімось, які основні види страхування пропонують сьогодні власникам автотранспорту.

 

Страхування автоцивільної відповідальності

 

ОСЦПВ, або обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності — це найпростіший і обов'язковий продукт, що передбачає страхування відповідальності водія перед третіми особами. Простіше кажучи: якщо клієнт СК став винуватцем аварії, то його компанія компенсує збитки потерпілим в ДТП замість нього в межах ліміту виплат. Такий поліс, в свою чергу, не покриє збитки від викрадення авто, природних катаклізм, аварій, що сталися з вини інших водіїв, а також від ряду інших ситуацій. Діє ОСЦПВ і у зворотному напрямку: якщо Ви стали жертвою ДТП з вини іншого учасника дорожнього руху, то страхова компанія винуватця, що оформила йому поліс, виплатить Вам компенсацію.

 

Важливо: кожен автотранспортний засіб повинен мати свій страховий поліс. Так, страхувальником може виступати не тільки власник машини, а й будь-які інші особи, які експлуатують авто, будь то його мати, дружина/чоловік, друг або подруга. Для управління застрахованим авто потрібні будуть лише права відповідної категорії, техпаспорт і, власне, поліс — довіреність на ТЗ вже не обов’язкова. Але що ж робити, якщо друг, який попросив сісти за баранку, створив ДТП? Писати заяву-повідомлення про випадок буде той, хто був за кермом (чи його представник), а от заяву на отримання відшкодування — лише власник авто.

 

Станом на 2021 рік, ліміт виплат за шкоду майну становить 130 тисяч гривень, а в разі шкоди життю або здоров'ю — 260 000 грн. Якщо цих сум не вистачає для повного покриття збитків, то винуватець події виплачує різницю зі своєї кишені. Якщо сторони оформляють ДТП за допомогою Європротоколу, то компенсація в такому випадку становитиме максимум 50 тисяч гривень.

 

Вартість самого поліса ОСЦПВ розраховується індивідуально, виходячи з наступних даних:

 

  1. Потужність двигуна автомобіля;
  2. Місце реєстрації власника ТЗ;
  3. Обрана франшиза;
  4. Наявність або відсутність пільг;
  5. Стаж водіння;
  6. Тип використання — комерційне чи некомерційне;
  7. Наявність або відсутність аварій, що трапилися раніше.

 

Так, ідеальним кандидатом на звання власника найдешевшої цивілки буде власник ТЗ з чималим стажем водіння, який проживає в малонаселенному місті, має пільги, використовує автомобіль у побутових цілях, який не брав участі в ДТП, а також віддає перевагу сучасним «малолітражкам» чи електрокарам.

 

Розмір страхової виплати буде залежати від обсягів пошкоджень авто, його віку та зносу. Не варто забувати, що за Законом компанія має право відмовити у виплаті в декількох випадках:

 

  1. Якщо за кермом перебував водій, який не має водійського посвідчення необхідної категорії та техпаспорта на авто;
  2. Якщо винуватець ДТП зник з місця аварії або не дочекався приїзду патрульної поліції;
  3. Якщо водій не своєчасно сповістив СК про ситуацію, яка склалася.

 

Від викрадення та збитків

 

Крім обов'язкового страхування, Ви можете придбати більш обширні й дорогі поліси, які нададуть впевненість у повному захисті Вашого улюбленого авто. До таких страхових полісів відноситься КАСКО — один з видів додаткового добровільного страхування.

 

КАСКО, на відміну від ОСЦПВ — це захист НЕ відповідальності водія ТЗ, а саме його автомобіля. В цьому випадку неважливо, хто став винуватцем ДТП — особисто власник застрахованого авто або ж будь-який інший водій. Поліс КАСКО допоможе відшкодувати збитки при настанні таких страхових подій:

 

  • При викраденні авто з метою розбою та крадіжки;
  • При підпалі, вибуху, задимленні, пожежі транспортного засобу;
  • При виникненні стихійних лих або нападу тварин;
  • При ДТП з вини страхувальника або без неї;
  • При повному знищенні машини;
  • При протиправних і незаконних діях інших громадян;
  • При падінні різних предметів на авто.

 

Різні страхові компанії доповнюють цей перелік на свій розсуд і по своїм можливостям. Для отримання виплати слід звернутися в СК, що видала поліс КАСКО. Причини для відмови в компенсації ті ж самі, що і для ОСЦПВ — знаходження за кермом водія під впливом наркотичних речовин або алкоголю, а також втеча з місця ДТП до прибуття правоохоронних органів. При розрахунку КАСКО беруться до уваги такі показники:

 

  1. Ринкова вартість авто і ціна його додаткового обладнання;
  2. Вік ТЗ (не більше 10-ти років), його марка і модель;
  3. Основний регіон/місто експлуатації;
  4. Наявність або відсутність чинної гарантії на ТЗ;
  5. Територія дії поліса;
  6. Відсутність (наявність) аварій, що трапилися раніше;
  7. Опції, вибрані при оформленні поліса.

 

Орієнтовна вартість поліса КАСКО із середнім наповненням опцій становить від 10 000 до 30 000 гривень — при цьому власник отримує фінансовий захист за багатьма параметрами.

 

Важливо: поліс КАСКО не є заміною обов'язкового ОСЦПВ. При виникненні ДТП виплати здійснюються за двома полісами, незалежно один від одного, тому оформляти слід відразу дві страховки.

 

Страхування водіїв та пасажирів від нещасного випадку

 

Ще одним видом добровільного страхування є страхування життя і здоров'я людини від різних автодорожніх пригод. Уявімо ситуацію: при ДТП, що трапилося, постраждали пішоходи, автомобілі, водії та їх пасажири. При наявності ОСЦПВ збиток, нанесений потерпілим, буде покритий страховою компанією, але в такому випадку без належної уваги залишаться сам водій-винуватець.

 

З цією метою і були створені поліси додаткового медичного страхування від нещасних випадків на дорозі. Страхувальник, який оформив договір, отримає захист від нещасних випадків будучи як водієм, так і пішоходом, пасажиром, велосипедистом або будь-яким іншим учасником руху. Крім того, даний продукт має наступні переваги:

 

  1. Компенсація збитків страхувальникові та іншим 4 постраждалим особам (при одному страховому випадку — наприклад, при наявності травм у третіх осіб в одному ДТП);
  2. Організація та контроль за якістю наданих медичних послуг;
  3. Оплата лікування в межах страхової суми;
  4. Швидкий зв'язок з медперсоналом СК в месенджерах і по телефону;
  5. Дія договору по всій території країни;
  6. Можливість отримання компенсації не тільки за лікування, а й за оперативне втручання медиків.

 

Ліміт відповідальності в даному випадку становить 50 тисяч гривень. Обов'язковою умовою для виплати є присутність страхувальника на місці події до прибуття патрульної поліції.

 

Висновок

 

Страхування автотранспорту — важливий елемент захисту своєї цивільної відповідальності або безпосередньо автомобіля, так як при виникненні страхового випадку (ДТП) оплачувати збитки доведеться не власнику авто, а страховій компанії. Бережіть себе і не дайте непередбачуваним випадкам вплинути на Ваше життя!

 

F.A.Q.

 

Чи можуть водії самі обійтися без допомоги співробітників патрульної поліції?

 

Якщо збиток при настанні ДТП становить менше ніж 50 тисяч гривень, а між усіма учасниками немає розбіжностей стосовно вини того чи іншого водія, то це можливо. Досить оформити Європротокол про ДТП в паперовому або електронному вигляді та повідомити про інцидент своїм страховим компаніям. Допускається (як додатковий захід) використання мобільного додатку «ДТП.Європротокол». З його допомогою рекомендується зробити фото постраждалих автомобілів, описати аварійну ситуацію і вказати всі свої дані. Додаток надає допомогу у вигляді необхідних для заповнення полів обома учасниками ДТП. Сформований електронне повідомлення буде автоматично направлено на пошту другого водієві у вигляді посилання для завантаження.

 

Скільки водіїв може бути застрахована по ОСЦПВ автомобіля?

 

ОСЦПВ — це обов'язковий вид страхування автоцивільної відповідальності. Один страховий поліс оформляється на один транспортний засіб. Неважливо, хто саме був за кермом у момент виникнення ДТП — сам страхувальник або будь-який інший водій, адже в кожному окремому випадку поліс буде дійсним. Для отримання виплат водій застрахованого ТЗ повинен мати при собі:

 

  1. Свідоцтво про реєстрацію ТЗ;
  2. Посвідчення водія на право керування автомобілем певної категорії;
  3. Страховий поліс (в паперовому або електронному вигляді).

Всі статті:

Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick 2023.11.2 Як зекономити на страхуванні авто без втрати якості покриття | Блог Oneclick Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick 2023.9.25 Секрети вибору найкращого страхового полісу для авто | Блог Oneclick Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.8.28 Як застрахувати автомобіль під час війни в Україні в 2023 | Блог Oneclick Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick 2023.8.21 Страховка для виїзду в Європу по тимчасовому захисту | Блог Oneclick Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick 2023.7.27 Коли поліція має право перевірити страховку для авто | Блог Oneclick Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.16 Автоцивілка під час військового стану в Україні в 2023 | Блог Oneclick Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick 2023.5.4 Як обміняти посвідчення водія в Польщі в 2023 | Блог Oneclick Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick 2023.4.20 Як підготувати автомобіль до весни 2023 | Блог Oneclick Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK 2023.3.27 Автоадвокат — Юридична допомога для водіїв | ONE CLICK Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick 2023.2.27 Де придбати автоцивілку на 2023 рік? | Блог Oneclick Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick 2023.2.21 Пільги при оформленні автоцивілки в 2023 році | Блог Oneclick Чи потрібна туристична страховка до Польщі по безвізу | Блог Oneclick 2023.2.15 Чи потрібна туристична страховка до Польщі по безвізу | Блог Oneclick
0731709810